Späť na články Zázvor, šípka, eukalyptus, šalvia: Fantastická štvorka proti prechladnutiu

Zázvor, šípka, eukalyptus, šalvia: Fantastická štvorka proti prechladnutiu

Chladnejšie dni, menej slnka, časté výkyvy počasia – Všetko toto je pre našu imunitu zaťažkávacia skúška. Vírusy a baktérie útočia na naše telo a výsledkom môže byť nádcha, kašeľ či nepríjemná bolesť hrdla. Pripravte sa vopred a spoznajte života budiče, ktoré dokážu podporiť imunitu nášho organizmu a zároveň uľaviť od príznakov nachladnutia.

 

Šalvia uľaví vášmu krku

Na pohľad nenápadná bylinka našich babičiek prežíva renesanciu. Predstavuje totiž jednoduché a veľmi účinné prírodné riešenie najmä pri problémoch s krčnými mandľami. Už jej botanické meno naznačuje, aký veľký má význam. Latinský názov „salvia“ totiž pochádza zo slova „zachraňovať“.

Ak vás bolí hrdlo alebo vám dokonca hrozí operácia mandlí, môže vám naozaj uľaviť a pomôcť. Má totiž silné dezinfekčné a sťahujúce účinky. A keďže pomáha odstraňovať hlien z dýchacích ciest, je veľmi účinná aj pri zápale priedušiek. Zo šalvie si môžete urobiť napríklad čaj aj zápar.

Náš tip: Šalviová tinktúra  

Umyté a dôkladne vysušené čerstvé šalviové listy dajte do sklenenej fľaše a zalejte aspoň 42-percentným bielym alkoholom. Na slnečnom mieste nechajte odstáť minimálne 14 dní. Potom sceďte a uchovávajte v chlade. V prípade problémov užívajte 15 kvapiek denne. Tinktúru si môžete kvapkať do vody či čaju, alebo jednu polievkovú lyžicu zmiešať s 1,5 dl vody a použiť ako kloktadlo.  

 

Šípky – malé, ale mocné

Starí Gréci nazývali šípky plodmi bohov, pretože veľmi dobre vedeli o ich výnimočných účinkoch. Červené bobule sú známe predovšetkým vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Obsahujú takisto vitamíny E a B, ako aj karotenoidy a veľké množstvo polyfenolov. Okrem toho sa v šípkach nachádzajú aj telu prospešné nenasýtené mastné kyseliny.

Šípkam sa pripisuje pozitívny vplyv v mnohých oblastiach – napríklad pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu, trávení, ale aj v boji proti rakovine. Pomáhajú aj zvyšovať odolnosť organizmu proti rôznym infekciám a ich silu využijete aj pri prechladnutí.

Náš tip: Domáce sušené šípky

Nespoliehajte sa na obchod, pripravte si vlastné šípky na zdravý čaj. Nazbierajte si plody na čistom mieste ďalej od cesty, doma ich umyte a odrežte zvyšky okvetia a stonky. Ideálne je ich rozrezať a zbaviť jadierok, ktorých jemné chĺpky vám pri pití čaju môžu prekážať. Potom ich usušte pri teplote do 35 stupňov Celzia, najlepšie s použitím sušičky na ovocie. Skladujte ich na tmavom mieste.

Eukalyptus pomôže s dýchaním

Eukalyptus (blahovičník) je strom pochádzajúci z Austrálie a Malajzie. Prirodzené antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové látky, ktoré sa vyskytujú v jeho siliciach, pomáhajú vyčistiť dutiny a uvoľniť upchatý nos, zároveň rozpúšťajú hlieny, čím navodzujú úľavu pri bronchitídach.

Pri liečbe sa používajú eukalyptové oleje s prenikavou osviežujúcou vôňou, ktoré sa získavajú z listov rastliny. Účinné sú pri inhalácii pomocou aromalampy, nakvapkaním do špeciálneho inhalátora, ale aj rozstrekovaním 2 % roztoku do vzduchu.

Náš tip: Eukalyptový zábal

Pri kašli je vhodný zábal na hrudník: stačí použiť bravčovú či inú masť a kvapnúť do nej eukalyptový éterický olej. Vytvorenú eukalyptovú masť potom rozotrite na kus jemnej látky a nahrejte napríklad fénom. Priložte na hrudník a následne prekryte poskladaným uterákom alebo plienkou na uchovanie tepla. Ponechajte na hrudi celú noc.

 

Zázvor zahreje a poteší imunitu

Zázvor alebo ďumbier lekársky sa považuje za jednu z najzdravších korenín na svete. Pochádza z Číny a odpradávna sa používal ako prírodné liečivo. Nielen na podporu trávenia, zmiernenie nevoľnosti, zníženie cholesterolu či v rámci prevencie rakovinových ochorení, ale aj pri chrípke a prechladnutí. Zázvor totiž obsahuje gingerol, látku so silným protizápalovým a antioxidačným účinkom.

V zime sa zázvor najčastejšie konzumuje v podobe čaju. Okrem toho, že zahreje, môže pomôcť aj pri bolestiach hrdla či kašli. Viacero štúdií potvrdilo potenciál zázvoru aj pri posilňovaní imunitného systému, takže ho pokojne zaraďte do svojho každodenného jedálnička. Čaj si pripravíte jednoducho – očistený nakrájaný koreň necháte vylúhovať podľa chuti. Výborné sú aj cukríky Verbena s výťažkom zo zázvoru.

Náš tip: Zázvorovo-medový sirup

Budete potrebovať 2 korene čerstvého zázvoru, 1-2 citróny, niekoľko lyžičiek medu. Zázvor očistite a pokrájajte na malé kúsky alebo postrúhajte. Dajte ho do skleneného pohára, pridajte citrónovú šťavu a med. Premiešajte a nechajte odstáť hodinu-dve na teplom svetlom mieste. Následne môžete scediť, alebo odoberať len tekutú časť. Sirup využijete ako dochucovadlo pri príprave čaju alebo limonády. Nastrúhaný zázvor, ktorý ostal na konci vo fľaši alebo po scedení, pokojne zalejte horúcou vodou a pripravte si z neho čaj.

Bylinky aj tam, kde by ste ich nehľadali

Jednou z možností, ako si dopriať kvalitné výťažky týchto rastlín, sú aj cukríky Verbena. Garantujú skutočný obsah prírodných extraktov z rastlín, a k tomu navyše aj vitamín C. Pri výrobe cukríkov sa používajú rastliny pestované na odľahlých miestach v lone prírody. Veľká pozornosť sa venuje aj správnemu termínu zberu a samotnému procesu spracovania. Výsledkom sú cukríky, ktoré nielen príjemne chutia, ale obsahujú aj cenné výťažky liečivých rastlín. Zázvorové, eukalyptové, šalviové či šípkové – nech siahnete po ktorýchkoľvek, neurobíte chybu.

SPOZNAJTE CUKRÍKY VERBENA

Späť na články