Späť na články Zázraky prírody na dlhšiu mladosť: Doprajte si ich a zabojujte proti starnutiu!

Zázraky prírody na dlhšiu mladosť: Doprajte si ich a zabojujte proti starnutiu!

Liečivé rastliny a ich zdraviu prospešné účinky sa využívajú po celé tisícročia. Sú vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb. Baza, šípky, rakytník, ale aj levanduľa, šalvia a iné bylinky priaznivo ovplyvňujú stav nášho organizmu, čo sa prejavuje i navonok. Nielenže upevňujú naše zdravie, sú aj bojovníkmi proti starnutiu. Ktoré z nich si dopriať a v akej forme?

 

Šípky sú silný antioxidant

Červené plody šípovej ruže sa pýšia vysokým podielom vitamínu C. Sú najsilnejším rastlinným antioxidantom a výrazne posilňujú imunitu. Poslúžia čerstvé i sušené, a to na čaj, sirup, víno, džem. Ochutnať ich môžete aj v podobe cukríkov Verbena s ich prírodnými extraktmi. Na vonkajšiu starostlivosť o pokožku je výborný šípkový olej. Je jemný, dobre sa vstrebáva a pôsobí ako prirodzený zvlhčovač pokožky. Podporuje regeneráciu buniek, tvorbu elastínu a kolagénu. Výsledkom je pružná a hladká pokožka. Doslova zázraky vie urobiť so suchou a zvráskavenou pleťou. Možno ho používať namiesto denného krému či po kúpeli výmenou za klasické telové mlieko.

Rakytníkom ku krajšej pokožke

Tieto oranžové plody podporujú imunitu a zdravie pokožky a poznáme ich najmä v podobe čaju. Rakytník nájdete aj v rakytníkových sušienkach Verbena s kúskami pomarančov. Antioxidačné vlastnosti tejto rastliny oceníme aj v podobe oleja. Vyživuje, ošetruje a chráni pokožku pred príznakmi predčasného starnutia, preto by sa mal stať súčasťou základnej starostlivosti o pokožku. Účinky oleja z dužiny rakytníka môžete ľahko otestovať. Vmiešajte asi 20 kvapiek oleja do 50 ml pleťového krému. Nanášajte ráno a večer na vyčistenú pleť. Onedlho vás prekvapí viditeľné zlepšenie kvality pokožky.

Levanduľa zaručí spánok do krásy

Prebdené noci či problémy so spánkom pridávajú roky navyše. Ak máte aj vy podobné ťažkosti, stavte na levanduľu. Kúpeľ z nej zregeneruje pokožku a upokojí nervy. Liter studenej vody nalejte do hrnca, nasypte 60 g sušenej levandule a priveďte do varu. Nechajte 10 minút vrieť, preceďte a vlejte do pripraveného kúpeľa. Užívajte si ho 20 minút. Ak nemáte sušenú rastlinu, použite pár kvapiek esenciálneho levanduľového oleja. Počas dňa si môžete dopriať cukrík Verbena s levanduľovým extraktom a vitamínom C alebo levanduľové sušienky Verbena s kúskami čučoriedok.

Šalvia upokojí hormóny

Účinky tejto bylinky ocenia najmä ženy v menopauze. Práve ona je totiž výborným bojovníkom proti poteniu a dokáže pozitívne stimulovať hormóny. Poslúži vám ako čaj, ale dostať ju aj vo forme cukríkov Verbena s prírodným extraktom a vitamínom C. Pre svoje dezinfekčné schopnosti sa používa i v kozmetike ako súčasť regeneračných pleťových masiek. Esenciálny olej zo šalvie chráni pokožku pred vysušovaním a spomaľuje proces starnutia.

Bazou proti voľným radikálom

Vysoký obsah antioxidantov v baze čiernej chráni naše telo pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek. Medzi chutné domáce recepty patrí limonáda, sirup, likér alebo víno. Bazový extrakt sa používa tiež ako prísada do pleťových krémov. Má upokojujúce a hydratačné vlastnosti. Vyživuje pokožku a pomáha obnoviť jej pružnosť. Bonus navyše, baza vám pomôže aj pri chrípke či prechladnutí. Vychutnať si ju môžete aj v podobe cukríkov Verbena s bazovým extraktom alebo bazových sušienok Verbena s kúskami amerických brusníc.

SPOZNAJTE VŠETKY PRÍRODNÉ ZÁZRAKY V SUŠIENKACH A CUKRÍKOCH VERBENA

 

Späť na články