Späť na články Trápia vás kilá navyše, ale nemáte čas na fitcentrum? Schudnite podľa týchto zásad!

Trápia vás kilá navyše, ale nemáte čas na fitcentrum? Schudnite podľa týchto zásad!

Aj vám prekážajú záhyby na bruchu či zadok, ktorý stratil pevnosť? Našťastie, prebytočných kíl sa dá zbaviť aj inak ako drinou v posilňovni či striktnou diétou. Pomaly, postupne a bez jojo efektu. Niekedy stačia drobnosti. Veď nie nadarmo sa hovorí, že malé veci robia veľké rozdiely. Ako schudnúť natrvalo bez cvičenia vo fitcentre a mučivej hladovky?

Zamerajte sa na pomalé a postupné zmeny v jedálničku

Určite ste už počuli, že strava tvorí pri chudnutí minimálne 70 % úspechu. Ak teda chcete schudnúť, mali by ste začať práve úpravou stravovacích zvyklostí. Začnite so zmenami pomaly a postupne. Napríklad tým, že vymeníte biele pečivo za celozrnné. Robte tak 30 až 66 dní, pretože presne toľko trvá, kým sa z tejto činnosti stane zvyk. Potom si môžete stanoviť ďalší cieľ, napríklad denne zjesť 500 g zeleniny a ovocia, alebo si začať obedy pripravovať doma zo základných surovín, či sladiť si kávu a čaj len jednou lyžičkou cukru, nie tromi. Takýmto spôsobom sa môžete krok za krokom dopracovať k zdravému a vyváženému jedálnemu lístku bez toho, aby ste sa týrali nejakými nezmyselnými diétami či hladovkami.

Jedzte pravidelne

Pokiaľ chcete schudnúť natrvalo, je dôležité jesť v pravidelných intervaloch. To znamená maximálne každé 3 hodiny, a staviť na menšie porcie jedál. Ideálne je teda jesť 5 až 6 ráz denne, pričom večera by mala byť cca 2 hodiny pred spaním. Pravidelnou stravou totiž telu zabezpečíte dostatok energie a vyhnete sa tzv. vlčiemu hladu. Aj preto je vhodné mať poruke chutné a zdravé maličkosti, ktoré vás zasýtia priebežne. Skvelú voľbu predstavujú aj sušienky Verbena – sú plné vlákniny, ktorá zasýti, a nechýbajú v nich extrakty z byliniek a ovocia. Za vyskúšanie stoja napríklad rakytníkové sušienky s kúskami pomaranča, ktoré sú obohatené o protizápalové omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Nepodceňujte pitný režim

Nedostatok tekutín v organizme vedie nielen k únave, vyčerpanosti, poruchám koncentrácie či bolestiam hlavy, ale aj k zbytočnému príjmu kalórií, pretože niekedy býva smäd prezlečený za hlad. Dôležité je teda piť priebežne počas celého dňa tak, aby ste smäd vôbec nepocítili, pretože ten je už príznakom 1 – 2 % dehydratácie. O množstve tekutín v organizme vám napovie aj moč – ak je tmavý a zapácha, telo nemá dostatočný príjem vody a treba sa ihneď napiť. Najlepším zdrojom tekutín je pitná voda z vodovodu, poprípade filtrovaná voda alebo neperlivá minerálna voda určená na denné pitie.

Zaraďte do každodenného života viac pohybu

Pravidelné tréningy vo fitcentre alebo lekcie skupinového cvičenia niekoľkokrát týždenne sú určite prospešné pre telo i psychiku. Avšak nemenej podstatný je prirodzený pohyb v rámci celého dňa. Pokiaľ sa vám podarí prepašovať viac svižnej chôdze do bežného života, ste na dobrej ceste. Možno vás motivuje skutočnosť, že 70-kilový človek spáli za 30 minút rezkej chôdze cca 190 kcal, čo predstavuje energiu prijatú napríklad vo forme 100 g napolitánky. Ak sa rozhodnete používať schody namiesto výťahu, skvelo posilníte svaly zadku a stehien a navyše 70-kilový človek spáli za 5 minút chôdze po schodoch smerom nahor až 90 kcal.

Ako začnete ráno, tak to s vami pôjde po celý deň

Možno ste si aj vy všimli, že keď ráno neraňajkujete alebo si dáte niečo nezdravé, tak po celý deň máte tendenciu jesť nezdravo. Začnite preto „správne“ hneď ráno. Dajte si po prebudení pohár vlažnej vody s citrónom, ktorý naštartuje metabolizmus. Môžete vstať o 10 minút skôr a dopriať si rozcvičku pri otvorenom okne. Na začiatok vám postačia jednoduché strečingové cviky, ktoré si určite pamätáte ešte zo základnej školy. Po rozcvičke môžu nasledovať zdravé a vyvážené raňajky. Výbornou voľbou je teplá obilninová kaša s čerstvým ovocím, orieškami a so škoricou, alebo celozrnné pečivo pokvapkané olivovým olejom s tvrdým syrom a so zeleninou. Pokiaľ sa ponáhľate, alternatívou sú aj zeleninovo-ovocné smoothie.

SPRAVTE KROK KU KRAJŠEJ POSTAVE SO SUŠIENKAMI VERBENA

 

 

 

Späť na články