Späť na články Toto sú vedecky overené dôvody, pre ktoré neviete odolať chrumkavým sušienkam

Toto sú vedecky overené dôvody, pre ktoré neviete odolať chrumkavým sušienkam

Ako sa pračlovek uistil, že je niečo chutné a výživné? Zahryzol sa.

Chuťové bunky sa nám nevyvinuli len tak pre nič za nič. Vnemy, ktoré rozoznávame pri jedení, dovolili našim predkom nájsť výživnú stravu.

Napríklad sladkú chuť sme sa naučili rozoznávať, pretože cukor je dôležitá živina nielen pre energiu celého tela ale obzvlášť pre mozog. Naopak kyslosť značí, že ovocie ešte nie je zrelé a nedá nám dostatok energie. Slaná chuť signalizuje, že v jedle sú dôležité minerály. Vnemov, ktoré rozoznávame, je mnoho. Chrumkavosť je jeden z tých najdôležitejších.

Chrumkavé znamená čerstvé

Chrumkavosť nám hovorí, že jeme niečo čerstvé. Dnes jedlo nakupujeme v obchodoch a čerstvosť očakávame, no v dobe kamennej supermarkety neboli. Preto sa museli praľudia spoliehať iba na vlastné zmysly. Aby zistili, či si idú pochutiť na čerstvej strave, museli sa zahryznúť. A chrumknutie bolo odmenou za nájdenie čerstvého jedla. Vďaka ti, evolúcia!

Sušienky rozohrajú všetky zmysly

Jedenie je snáď najintenzívnejší zmyslový zážitok. Keď hovoríme o jedle, často spomíname iba chuť. Lenže naše ústa vnímajú omnoho viac: zážitok dokresľuje aj teplota, tuhosť či tekutosť, textúra, vôňa a samozrejme aj zvuk. A chrumkavé sušienky posielajú hneď niekoľko signálov – okamžite rozoznáme nielen ich vôňu a chuť, no aj ich krehkú textúru a samozrejme chrumknutie, ktoré počujeme a cítime.

Chrúmanie je vibrácia, ktorá prechádza cez kosti sánky až do ucha. Vďaka tomu počujeme vlastné prežúvanie aj so zatvorenými ústami. Keď vaše chrumkanie priláka kolegov či priateľov, ponúknite ich. Pomôžete im doplniť vlákninu pre zdravé trávenie a vitamíny a minerály pre správne fungovanie celého organizmu.

Chrumkanie zvyšuje spokojnosť

Keď vedci hľadali spôsob, ako ľuďom odkázaným na kašovité jedlá zlepšiť zážitok z jedenia, ponúkli im zvuky chrúmania. Simulované chrúmanie prinieslo úspech. Nielen, že pacienti hodnotili jedlá ako chutnejšie, no mali aj pocit, že je v nich omnoho viac ingrediencií, že jedlo je tuhšie a tak celkovo príjemnejšie, než stará známa kaša bez falošného chrumkania.

Chrúmanie zlepšuje sústredenie

Teda aspoň sústredenie na každé sústo. Z výskumov vyplýva, že pri tichom maškrtení sa ľahko pozabudneme a spráskame viac, než by sme chceli. Upúta nás mobil, telka, kniha… A my zatiaľ žujeme a žujeme. No zvuk chrumkavých pochúťok nás vždy vyruší a vráti našu pozornosť naspäť k ústam. Keď sa sústredíme, ľahšie kontrolujeme, koľko zjeme. Vďaka tomu môžeme žiť zdravšie a dávať si pozor, aby sme jedli vyvážene.

Navyše, správne chrumkanie je nielen chutné ale aj výživné!

Zdá sa, že chuť na sušienky máme v sebe naprogramovanú. No tie od Verbeny sú nielen chutné, voňavé a chrumkavé, ale aj plné živín! Každá z ich príchutí má jedinečné zloženie. Vyskúšajte všetky príchute:

Bazové s kúskami brusníc obsahujú 5 minerálov nevyhnutných pre zdravý život (vápnik, zinok, železo, mangán a horčík), rakytníkové s kúskami pomaranča ponúkajú vysoký obsah Omega-3 mastných kyselín a levanduľové s kúskami čučoriedok vám dodajú dávku vitamínu B3.

Späť na články