Späť na články Tento rok vás chrípka nedostane: Poradíme vám, ako na to

Tento rok vás chrípka nedostane: Poradíme vám, ako na to

S jeseňou sa nevyhnutne blíži aj obávaná chrípková sezóna. Proti chrípke sa môžete dať očkovať a dúfať, že udrie vírus, s ktorým vakcína ráta. My vám však ponúkame niekoľko jednoduchých tipov, s ktorými naštartujete imunitu, budete odolnejší proti chrípke aj prechladnutiu, svieži a v pohode.

 

Čisté ruky sú základ

Vašou najjednoduchšou a najúčinnejšou zbraňou proti chrípke sú čisté ruky. Nemusíte si kupovať antibakteriálne mydlo, postačí aj obyčajné, napríklad tekuté v pevnom dávkovači. Ruky si umývajte v teplej vode a čo najdôkladnejšie, a nezabudnite ani na priestor medzi prstami. Mimo domova si utrite ruky jednorazovou utierkou, doma často meňte uterák. Vodovodnú batériu, najmä tam, kde sa premelie veľa ľudí, zatvorte papierovým obrúskom.

Začnite deň studenou sprchou

Otužilci sú odolnejší proti vírusom aj baktériám. Ak aj raz za čas ochorejú, liečia sa oveľa ľahšie a kratšie než vyznávači šálov a horúcich kúpeľov. Zvyšovanie imunity otužovaním však vyžaduje dôslednosť a pravidelnosť. Odporúča sa začať vlažnou rannou sprchou, ktorá by mala trvať jednu až tri minúty. Z vlažnej vody postupne prechádzajte na ľadovú. Sprchujte si celé telo okrem hlavy, na zahriatie si krátko zacvičte. Približne po pol roku otužovania môžete pridať aj šport v ľahkom oblečení za každého počasia, či dokonca celoročné plávanie. Ak máte akékoľvek zdravotné ťažkosti alebo ste už prekročili štyridsiatku, radšej sa pred začatím otužovania poraďte s lekárom.

Doplňte si vitamín C

Vitamín C je účinný antioxidant. Pomáha nám zápasiť s infekciami, podporuje zdravie zubov, kostí, chrupaviek a je vhodný aj pri hojení rán. Jeho nedostatok sa, naopak, môže prejaviť aj únavou a zvýšenou chorobnosťou. Preto sa v tomto období určite oplatí dbať na jeho zvýšený príjem. Nachádza sa v paprike, kapuste, rakytníku, pomarančoch, šípkach, čiernych ríbezliach a v ďalšom ovocí a zelenine. Doplniť si ho môžete aj v podobe prírodných extraktov, napríklad v bylinkových cukríkoch, ktoré garantujú skutočný obsah vitamínu C. Ľahko dostupné sú Verbena cukríky, ktoré sa navyše v pohode zmestia do každej kabelky, vďaka čomu ich môžete mať stále so sebou. Bylinky na výrobu cukríkov sa pestujú v čistom regióne na súkromných pozemkoch v horských oblastiach.

Otvorte okná dokorán

Čerstvý vzduch potrebujeme aj vtedy, keď ostávame vnútri. Ak nevetráme alebo to nerobíme správne, následkom môže byť bolesť hlavy, únava, zlá nálada, ale aj vyššia náchylnosť na choroby a alergie. V chladnejšom počasí zabudnite na dlhodobé vetranie ventilačkou. Minimálne trikrát denne na pár minút otvorte okná dokorán a stiahnite kúrenie. Krátkym, ale intenzívnym vetraním sa ochladí vzduch, no steny aj podlahy ostanú teplé. Po zatvorení okien máte o chvíľu zase teplo.

Prevencia aj prvá pomoc

Pri prvých príznakoch prechladnutia či nepríjemnom škrabaní v hrdle stavte na osvedčený recept starých materí – cibuľový sirup. Do sklenenej nádoby striedavo ukladajte kolieska cibule a plátky ošúpaného citróna, každú vrstvu zalejte lyžicou medu, alergici hnedým cukrom. Nádobu uložte na teplé miesto. Nechajte odpočívať dve až tri hodiny, vzniknutý sirup preceďte a pritom z cibule ešte povytláčajte zvyšnú šťavu. Pri prechladnutí užívajte tri- až štyrikrát denne, preventívne stačí raz denne. Cibuľa pomáha pri vykašliavaní hlienov, podporuje imunitu, má protizápalové a ďalšie zdraviu prospešné účinky.

 

SPOZNAJTE VŠETKY PRÍCHUTE CUKRÍKOV VERBENA

Späť na články