Späť na články Stravovacie zlozvyky zaneprázdnenej ženy: Skončite s nimi a dajte priberaniu stopku!

Stravovacie zlozvyky zaneprázdnenej ženy: Skončite s nimi a dajte priberaniu stopku!

Rýchle tempo dnešnej doby sa dokáže odraziť nielen na našej psychickej pohode, ale aj na základných životných funkciách. Správne, hovoríme práve o strave. Pre niekoho nutnosť, pre iných (a dovolíme si tvrdiť, že pre väčšinu) jedna z najobľúbenejších činností dňa. Často však pre povinnosti zabúdame, že je to zároveň aj tá najdôležitejšia časť dňa. Lebo „si to, čo ješ“ sa nevraví iba tak.

Napriek tomu, že strava je náš poháňací motor, nedbáme na jej zloženie a nevenujeme jej dostatok svojho času. Pozrite sa s nami preto na najčastejšie chyby, ktoré robíme, a ako sa ich vyvarovať.

Rozptýlenia všade, kam sa pozrieme

Jedným z ukážkových zlozvykov, ktorým trpí azda každá z nás, sú rozptýlenia, ktorými sa obklopujeme pri jedení. Laptop, televízia, časopis, kniha – jednoducho čokoľvek, čo odvádza našu pozornosť. Takto sa ukracujeme nielen o zážitok z jedla, ale zároveň ani nevnímame, kedy máme dosť a či sme si nabrali primeranú porciu.

Náš tip: Pri jedení všetko bokom. Vytvorte si zo stravovania svoj vlastný pôžitkársky rituál, počas ktorého si budete vychutnávať každý kúsok naplno.

Jedlo ako nekonečný príbeh

Cítite, že ste sýta, no ani to vás nezastaví? Chyba. Naše mamy a staré mamy nás učili, že je neslušné nedojesť a nechať jedlo na tanieri. Ale čo ak máte namále, aby vám už gombík na nohaviciach neodletel? Zdravie klaďte na prvé miesto, a keď už necítite hlad, nejedzte. 

Náš tip: Nakladajte si jedlo do menších misiek a na menšie taniere. Čím väčší tanier, tým väčšia porcia. Čím menší, tým menšia. Jednoduchá rovnica, na ktorú však v bežnom živote neraz zabúdame.

Nočné nájazdy

Všetky vieme, že nám to žiadnym spôsobom neprospieva. Aj tak však každá z nás zrejme aspoň raz za čas ide namiesto spánku hľadať dobroty v chladničke. Často práve vtedy, keď cez deň nestíhame poriadne jesť a hlad si nás jednoducho našiel.

Náš tip: Majte vždy počas dňa poruke vyvážený snack. Či už pôjde o banán, jablko, alebo napríklad Verbena sušienky s vysokým podielom vlákniny. Vlčí hlad sa potom večer zrejme neozve. A ak áno, umyte si zuby. Svieže čisté zúbky otupia chuťové kanáliky a vy (dúfajme) odoláte zakrádaniu k chladničke.

 

Jedenie ako v rýchliku

Nahodili ste také tempo, že takmer neprežúvate? Radíme – spomaľte. A to poriadne. Pri skonzumovaní porcie na jeden hlt váš mozog nestíha odoslať signál, že telo má dosť. Ten sa dostaví až cca 15 – 20 minút po poslednom kúsku. Preto možno máte tendenciu prejedať sa a poprípade môžete čeliť aj nepríjemným žalúdočným kŕčom.

Náš tip: Ak máte ťažšiu sebakontrolu, odporúčame naberať si na vidličku menej a po každom hlte položiť príbor. Takto spomalíte celý stravovací proces, viac si vychutnáte jedlo a získate reálny pocit plnosti.

 

Tekuté zlo

Sladké nápoje sú jedným z najnebezpečnejších produktov na trhu. Áno, počujete dobre. Práve naše obľúbené koly či džúsy sú zdrojom veľkého množstva cukru. A keďže ich naše telo nespracováva ako cukry z jedla, nezasýtia nás a ukladajú sa na tie nesprávne miesta. Boli označené dokonca za najčastejších pôvodcov obezity.

Náš tip: Ľadový čaj vymeňte za pohár vody z vodovodu, tá naša patrí, mimochodom, medzi najčistejšie v celej Európe. Telo hydratuje, má pozitívny vplyv na správne fungovanie celého organizmu, ale navyše sa budete cítiť  sýtejšie. Prečo? Lebo hlad je často naozaj len prezlečený smäd!

Na nervy

Mali ste zlý deň? Tiramisu určite zlepší náladu. Aby nám bolo lepšie, jedlo používame ako obranný mechanizmus. Či sme v strese, pod emočným tlakom, alebo bojujeme s akýmkoľvek iným problémom, útechu nachádzame v našich chuťových pohárikoch. A to sa odráža nielen na našej hmotnosti, ale aj zdraví.

Náš tip: Nájdite si inú alternatívu, ktorá odvedie vaše myšlienky na pokojnejšie miesto. Poprechádzajte sa, spojte sa s priateľmi a myseľ tentoraz zamestnajte niečím užitočnejším.

Načo raňajky?

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, napriek tomu ich nestíhame a milión aktivít je nám prednejších. Raňajky nám pritom dodajú potrebnú dávku energie na štart do nového dňa. Keď si ich však nedoprajeme, náš metabolizmus ostane spomalený a neskôr si neuspokojenú hladinu energie budeme chcieť doplniť – často ešte väčšou dávkou jedla.

Náš tip: Nemáte čas? Zabaľte si so sebou aspoň ovocie, ktoré môžete po ceste pochrúmať, alebo si doprajte „rýchlokvasené“ jedlá ako jogurt s cereáliami či smoothie.

OBJAVTE ZDRAVÉ DOBROTY VERBENA

Späť na články