Späť na články Stavte na zdravšie verzie klasických potravín: Potešíte svoje telo aj figúru

Stavte na zdravšie verzie klasických potravín: Potešíte svoje telo aj figúru

Dbať na zdravý životný štýl nie je vôbec jednoduché. Pravidelný pohyb, vyvážená strava a neustále kontrolovanie sa dajú zabrať. Múka, cukor, prílohy či sladkosti – ide o stálice, ktoré z jedálnička odstraňujeme len ťažko. Vďaka našim radám to však hravo zvládnete. Pozrite sa na 5 výživnejších náhrad známych potravín.

 

Biela múka

O tom, že klasická biela múka by mala uvoľniť miesto zdravším variáciám, ste už zrejme počuli. Lenže ako ju nahradiť, keď sa ukrýva takmer všade? Ak si varenie či pečenie bez pšeničnej múky neviete predstaviť, máme pre vás skvelý tip – špaldu. Má príjemnú orieškovú chuť a hnedkastý nádych. Pripravíte z nej výborné koláče, ale aj chlebík, ktorý navyše poteší aj vaše zdravie. Špaldová múka je ľahšie stráviteľná, má vysoký podiel bielkovín, je bohatá na vitamíny skupiny B, A a E a tiež minerálne látky. Prednosť dajte celozrnnej. Ak sa však chystáte pripravovať pochúťky z kysnutého cesta, predsa len odporúčame miešať ju so pšeničnou múkou v pomere 1 : 1. Kysnuté cesto čisto zo špaldovej múky totiž nebude tak krásne nadýchané.

Sladkosti a maškrty

Poznáte to určite aj vy. Akurát ste doobedovali a máte neznesiteľnú chuť na niečo sladké. Namiesto boja s čokoládovou tyčinkou či koláčom ku káve si doprajte maškrtu, ktorá vám prinesie aj iné benefity než len dobrú chuť. Vyskúšajte novinku – Verbena sušienky, ktoré ukrývajú vysoký podiel vlákniny, cereálny mix bohatý na výživné látky a prídavok inulín z čakanky. Tie svoje si nájde azda každý, sú dostupné v originálnych príchutiach: bazové s kúskami amerických brusníc (s dôležitými minerálmi), rakytníkové s kúskami pomaranča (s omega-3 mastnými kyselinami) a levanduľové s kúskami čučoriedok (s vitamínom B3). Ktoré sa stanú vaším favoritom?

Ryža

Viaceré slovenské gazdinky by si pri pojme quinoa zrejme jazyk dolámali. No keď jej dáte šancu, vaše chuťové poháriky zaiste poteší. Známa je aj ako pšenica Inkov, paradoxne však k obilninám nepatrí. Quinoa má neutrálnu chuť, preto je výbornou náhradou známych príloh. Je bohatá na esenciálne aminokyseliny, vápnik, zinok, vitamíny skupiny B či fosfor. Má vysoký obsah vlákniny, čo zaručí dlhší pocit sýtosti aj ľahšie trávenie. Príprava je jednoduchá a podobná ryži, treba ju však najskôr prepláchnuť horúcou vodou. Varíme 1 diel quinoy na 2 – 2,5 dielu vody približne 15 – 20 minút. Keď vidieť klíček, je hotová.

Biely cukor

Náhrad poznáme hneď niekoľko – obľúbený med, hnedý trstinový cukor či stéviu. Sladká bylinka je skvelou možnosťou, pretože má nula kalórií, o niečo horšie je to s jej dostupnosťou. Počuli ste však už o kokosovom cukre? Táto lahôdka pochádza najmä z Indonézie alebo Filipín. V porovnaní s hnedým cukrom má podstatne viac draslíka, zinku a fosforu. Tieto látky majú pozitívne účinky na zdravie srdca, krvný tlak, cholesterol aj pleť. Je trochu drahší, no jeho karamelová exotická chuť vás dostane. Dobrou správou je, že ho dnes nájdeme aj v niektorých drogériách či supermarketoch.

Zemiakové hranolčeky

Vysmážané hranolčeky stoja na čele nezdravých jedál. S našimi radami si ich však pripravíte vo fit šate. Zemiaky jednoducho nahraďte zelerom, mrkvou alebo červenou repou. Ideálne spolu, čím vznikne aj vizuálne pestrá dobrota. Hranolčeky poukladajte na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov. Upečené posoľte a potom už len popustite uzdu svojej fantázii. Výborne chutia posypané údenou červenou paprikou, čerstvým petržlenom alebo parmezánom. Ak máte radi výraznejšiu chuť byliniek, stavte na rozmarín, tymian alebo taliansku pizza zmes.

OCHUTNAJTE SUŠIENKY VERBENA S VLÁKNINOU

 

 

Späť na články