Späť na články Práca, deti, domácnosť – naše rady vám pomôžu všetko zvládnuť

Práca, deti, domácnosť – naše rady vám pomôžu všetko zvládnuť

Na úvod treba priznať to najdôležitejšie – byť mamou malých detí a zároveň pracujúcou ženou je náročné obdobie. Ak máte potomkov viac, a jeden je už v škole a druhý v škôlke, situácia je ešte komplikovanejšia. No zároveň treba jedným dychom dodať, že ju určite dokážete zvládnuť. Stačí mať dobrý plán a v talóne zopár zlatých rád, ktoré vám pomôžu zmobilizovať sily. Ste predsa žena – a to je vaša najväčšia superschopnosť!

 

Zvládnuť ráno je základ

Pracovno-školácky režim vyžaduje starostlivé plánovanie úloh. Azda najdôležitejšie je vyhnúť sa ráno stresu, aby ste mohli každý deň vykročiť správnou nohou v ústrety povinnostiam. Zaveďte pravidlo večerného chystania sa na druhý deň – deti by mali mať pripravené veci do školy, oblečenie aj topánky v primeranom stave. Tak vás nezaskočia tesne pred odchodom tenisky od blata. Už malé deti učte samostatnosti – napríklad zobrať si lyžičku a jogurt z chladničky. Ak chodíte autom, cez mobilnú aplikáciu skontrolujte, či sa nestalo niečo na ceste a jazda vám nezaberie viac času ako inokedy. Vyhnete sa tak nervozite a nadávkam za volantom.

Dobrá organizácia šetrí čas

Máte pocit, že nič nestíhate? Práve čas je v tomto turbulentnom období jedna z najcennejších komodít. Naučte sa, ako ho šetriť. Typickým „žrútom“ minút až hodín denne je mobil. Nastavte si v telefóne limit na sociálne siete a celkovo sa snažte jeho používanie obmedziť. Zbytočne dlhé behanie po obchodoch môžete skrátiť objednávaním online. Poctivo si premyslite, čo všetko budete potrebovať na niekoľko dní vopred, aby ste nemuseli nakupovať každý deň. Svojim možnostiam prispôsobte aj výber koníčkov pre deti. Stavte na tie v blízkosti školy či svojho bydliska. Ani dieťaťu, ani vám desiatky minút v aute denne navyše neprospievajú.

Spoľahnite sa na diár

Je prirodzené, že po návrate do práce budete musieť viac plánovať a zamýšľať sa nad tým, čo, kedy a ako spraviť. A práve v tom vám pomôže diár Verbena. Vašej pozornosti neujde žiadny termín v práci, stretnutie v škole, oslava menín a narodenín či návšteva u lekára. Ak budete mať prehľad o svojich aktivitách, uvidíte, ako rýchlo ich dokážete zvládať. Praktický diár Verbena môžete teraz získať zadarmo k nákupu výrobkov značky Verbena vo vybraných predajniach Billa. Okrem možnosti zorganizovať si čas vám ponúkne aj výborné tipy, ako dodržiavať zdravý životný štýl, pomôže vám na ceste za lepšou postavou či priblíži silu byliniek.

Porozprávajte sa so zamestnávateľom

Skúste si vopred s vedením dohodnúť pravidlá fungovania. Ak sa nič v organizácii firmy nezmenilo, zamestnávateľ vám musí ponúknuť rovnakú pozíciu, akú ste mali pred materskou dovolenkou – teda zrejme na 8 hodín denne. Môžete si však skúsiť dohodnúť aj iné podmienky, ako napríklad skrátený úväzok, či v prípade potreby prácu z domu. Zamestnávateľ vám síce nemusí vyjsť v ústrety, ale neraz sa podarí nájsť kompromis prijateľný pre obe strany. Veľa napovie aj minulosť – či a ako sa vedeli dohodnúť pri návrate do práce vaše kolegyne.

Nájdite si chvíľu pre seba

Spokojná a zdravá mama je základom šťastnej rodiny, preto nepodceňujte svoje vlastné potreby. Neodkladajte preventívne prehliadky a buďte všímavá k stavu svojho tela aj mysle. Pokúste sa nájsť si čas na to, čo dobíja vaše baterky, či už je to beh, práca v záhrade alebo čítanie knihy. Venujte každý deň chvíľku len sama sebe – napríklad v spoločnosti kvalitnej kávy a chutnej zdravej dobroty v podobe Verbena sušienok. Tie sa oplatí mať v kabelke pre prípad núdze – uspokoja chuť na sladké a telu dodajú dôležité látky.

Zapojte všetkých v domácnosti

Za návrat do práce sa platí – zrejme nebudete stíhať starostlivosť o domácnosť na takej úrovni ako v minulosti. Je to úplne prirodzené a malo by byť samozrejmosťou, že partner preberie časť vašich úloh. Obaja trávite čas v práci, zarábate, a rovnako tak by ste sa obaja mali postarať aj o svoj domov. Preto ho s čistým svedomím nechajte oprať, umyť riad či povysávať. Neváhajte a zapojte do chodu domácnosti primerane veku aj deti. Už v troch rokoch zvládnu odniesť špinavé veci ku košu na bielizeň či upratať hračky, postupne môžete pridávať vyberanie riadu z umývačky, zametanie podlahy, vykladanie nákupu a podobne. Čoraz častejším spôsobom je aj platená výpomoc pri upratovaní. Šikovná suseda či známa vám môže ušetriť hodiny času a zaručí čistú domácnosť.

Oddeľujte svoje roly

Ak sa chcete vyhnúť vnútornému konfliktu medzi prácou a rodinou, rozdeľte si deň na hodinové úseky. Už od prvých týždňov sa pokúste vytvoriť presný harmonogram a prácu čo najmenej prenášať do rodinného života. A to aj napriek tomu, že po rokoch rodičovskej dovolenky sa ňou zrejme budete intenzívne zaoberať. Vaše deti a partner vás chcú mať aj sami pre seba a tešiť sa z vašej nerušenej pozornosti. Doprajte im ju.

OBJAVTE VŠETKY CHUTE VERBENA SUŠIENOK

Späť na články