Späť na články Pomalé trávenie dokáže znepríjemniť život, takto proti nemu zabojujete

Pomalé trávenie dokáže znepríjemniť život, takto proti nemu zabojujete

Trápia vás opakované bolesti brucha, pocit ťažoby po jedle, nadúvanie a zápchy? Príznaky pomalého trávenia netreba prehliadať. Hoci po čase môžu odznieť, ak sa s pravidelnosťou vracajú, je načase podniknúť kroky, ktoré vaše trávenie dostanú do normálu.

Správne trávenie sa začína v ústach

Ak jedlo dlhšie prežúvate, prichádza do žalúdka s dostatkom slín v jemnejšej štruktúre. Uľahčíte tak prácu tráviacim enzýmom, ktorých úlohou je rozložiť veľké molekuly jedla na menšie, aby sa z nich v črevách ľahšie vstrebali živiny. Hltavé jedenie, jedenie v strese alebo v emočnom vypätí môže byť príčinou žalúdočných kŕčov, pálenia záhy, ale aj častého nadúvania a bolestí brucha.

Urobte si zo stolovania každodenný rituál, keď odložíte nabok všetky rozptyľovače pozornosti – noviny, magazín či telefón. Pomaly a dôkladne prežúvajte. Okrem toho, že zjednodušíte prácu tráviacemu traktu, naučíte sa lepšie vnímať pocit sýtosti a nabudúce sa neprejete.

Vyberajte si tie správne nápoje

Pokúste sa vyhýbať najmä sladeným či sýteným nápojom, ako aj alkoholu. Miesto nich dajte prednosť ovocným a zeleninovým šťavám, ktoré dokážu črevá povzbudiť k rýchlejšej aktivite.

Výbornou voľbou sú čerstvo vytlačené šťavy z citrusových plodov najmä pomarančová, citrónová a grapefruitová. Pokojne ich skombinujte s vodou. Skúsiť môžete aj mrkvové a cviklové šťavy, ktoré sú bohaté na silné antioxidanty a výrazne podporujú trávenie. Ráno si môžete dopriať pohár vlažnej vody s pár kvapkami citróna.

Dbajte na dostatok vlákniny

Rada, ktorú by vám zrejme dal aj váš doktor. Dostatok vlákniny v strave je alfou a omegou pre bezproblémové pohyby čriev a zníženie rizika zápchy. Dospelá žena by denne mala prijať približne 25 gramov vlákniny, muž do 35 gramov vlákniny.

Vláknina je obsiahnutá najmä v ovocí, zelenine, obilninách a strukovinách. Preto neváhajte a do jedálnička zakomponujte jablká, hrušky, ríbezle, avokádo, ovsené vločky, červenú šošovicu, fazuľu či cícer. Vlákninu nájdete aj v ďalších potravinách – dobrým zdrojom sú napríklad sušienky Verbena s jej vysokým obsahom a prídavkom inulínu z čakanky, ktorý je vyhľadávaným prírodným prebiotikom.

Vytvorte si zoznam kritických potravín

Prečo vás opakovane bolí brucho? Prečo máte problém s vyprázdňovaním, alebo vám je po takmer každom jedle veľmi ťažko? Ak si odmyslíme príčiny ako prípadné tehotenstvo, predmenštruačný syndróm alebo nábeh na zápalové ochorenia tráviacej sústavy, skúste zapátrať vo vašom jedálničku.

Počas niekoľkých týždňov si každý deň zapisujte všetko, čo zjete. Niektorým ľuďom prekážajú potraviny bežne prítomné v strave, napr. paprika, uhorky, cibuľa, cesnak, mlieko, potraviny s obsahom pšenice, ale aj niektoré druhy korenín. Je veľký predpoklad, že po konzumácii nevhodnej potraviny sa ozve trávenie a opäť sa budete cítiť vo vlastnej koži nepohodlne.

Nedovoľte, aby vás ovládal stres

Ako môže stresové obdobie vplývať na plynulosť trávenia? Ak ste v strese a pod tlakom, vaše telo sa prepína do režimu fight-or-flight, teda „útoč alebo uteč“. Rozbúrené hladiny hormónov vtedy narúšajú kvalitu spánku, chuť do jedenia, ale aj rýchlosť trávenia. Výsledkom tak môžu byť nekontrolované návštevy chladničky a rôzne problémy s trávením – od vracania, hnačiek, nafukovania až po zápchu.

Skúste sa pred jedlom upokojiť, vypnúť hlavu a užívať si chuť pokrmu. Rezervujte si na obed aspoň pol hodiny a tento čas dodržte. Vyskúšajte taktiky na zvládanie stresu – hlboké dýchanie, dostatok spánku, fyzickú aktivitu. Dbajte na zdravý jedálny lístok a vyhýbajte sa ťažkým mastným pokrmom, ktoré váš organizmus zaťažujú.

Dajte si do tela

Ak sa majú dobre hýbať vaše črevá, malo by sa hýbať celé telo. Sedavé zamestnanie a cesty autom vášmu metabolizmu neprospievajú. Doprajte si prechádzku rýchlejším tempom, choďte na aerobik či jogu, alebo si zabehajte. Naplánujte si minimálne 30 minút fyzickej aktivity denne, ideálne však ešte o niečo viac.

Výhodou fyzickej aktivity je nielen fakt, že pomôže peristaltike. Zároveň vďaka nej budete mať pevnejšiu postavu, lepšiu náladu a odolnejšiu imunitu.

Objavte silu byliniek

Bylinkové čaje boli zlatým pokladom našich starých mám. Vyskúšajte protizápalový žihľavový čaj, ktorý upokojuje žalúdok aj črevá, alebo stavte na overený mätový čaj, ktorý zaberá po prejedení a zbaví aj otravnej plynatosti. Podobné účinky majú i voňavé čaje z fenikla a harmančeka. Šalvii lekárskej a medovke sa zase pripisuje silný antibakteriálny účinok. Pomáhajú pri zápaloch čriev, bolestiach brucha a kŕčoch.

Levanduľa pôsobí upokojujúco na nervový systém a obsahuje polyfenoly, ktoré porazia nadúvanie. Rakytník podporuje funkciu žalúdka a regeneruje sliznice tráviaceho traktu. Baza zas pomáha pri plynatosti, nevoľnostiach a žalúdočných kolikách. Bazové, rakytníkové, levanduľové – presne také sú Verbena sušienky, vďaka ktorým uspokojíte chuť na sladké zdravou formou.

VIAC O SUŠIENKACH VERBENA

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Krajšia postava, silnejšie zdravie aj splnené sny? Vieme, čo vám pomôže Naštartujte imunitu a objavte potraviny bohaté na vitamín C: O týchto ste netušili!

 

Späť na články