Späť na články Naštartujte imunitu a objavte potraviny bohaté na vitamín C: O týchto ste netušili!

Naštartujte imunitu a objavte potraviny bohaté na vitamín C: O týchto ste netušili!

Sychravé počasie dá našej obranyschopnosti poriadne zabrať. Neraz sa pasujeme s kašľom, plným nosom či boľavým krkom. Vitamín C je dôležitým bojovníkom proti chorobám. Doplňte ho prirodzenou cestou a chráňte svoje zdravie. Odporučená denná dávka sa pohybuje od 70 do 100 mg. Jeho klasické zdroje ako citróny či pomaranče už poznáme, nájdete ho však aj inde.

Pozor na tepelnú úpravu

Vplyv na obsah vitamínu C má viacero faktorov – napríklad skladovanie či štádium zrelosti, preto sú jeho hodnoty v ovocí a zelenine skôr orientačné. Isté však je, že ich treba konzumovať v surovom alebo takmer surovom stave. Jeho obsah sa teplom znižuje, pričom straty sú podľa dĺžky úpravy od 10 % pri piatich minútach až do 65 % pri varení tridsať minút.

Zelenine dajte šancu v šalátoch, ktoré môžete ozvláštniť dresingom, kvalitným olejom, cestovinami, semenami či inými prísadami. Výborne chutí aj s hummusom alebo iným dipom, na olovrant aj večerné maškrtenie pred televízorom. Ovocie je skvelé samostatne, prípadne ako súčasť raňajkovej kaše či jogurtu. Vyskúšať môžete aj kombinácie v zdravých smoothies s prevahou zeleninovej zložky.

Paprika zlepší aj zrak

Nech už sa rozhodnete do svojho jedálnička zaradiť akúkoľvek papriku, urobíte dobre. Žltá obsahuje najviac vitamínu C – až 184 mg na 100 g. Poteší však nielen vašu imunitu, ale aj oči. Obsahuje totiž luteín a zeaxantín, ktoré chránia sietnicu a šošovku pred poškodením. Červená paprika má v rovnakom množstve 128 mg „céčka“ a až 11-krát viac betakaroténu ako jej zelená príbuzná. V zelenej paprike sa nachádza okolo 80 mg vitamínu C.

Brokolica je výborná aj bez dlhého varenia

Sto gramov brokolice obsahuje 89 mg vitamínu C. V našich končinách sme zvyknutí najmä na brokolicovú polievku či zapečenú brokolicu. Ak však chceme z tejto zeleniny získať čo najviac vitamínu C, mali by sme občas skúsiť aj iné druhy prípravy. Stačí ju napríklad hodiť do vriacej vody na 2 minútky, a skvelú prílohu k mäsu máte hotovú.

Zelené listy majú zelenú

Surový kel obsahuje až 93 mg na 100 g, pri ľahkom parení zhruba o polovicu menej. Za zváženie stojí fakt, že antioxidanty sa zas teplom uvoľňujú. Kel je na ne bohatý, takže prípravu môžete v kuchyni obmieňať. Dobrým zeleným zdrojom „céčka“ je aj špenát, v ktorom nájdeme 28 mg na 100 g. Pripravte si z neho čerstvý šalát s paradajkami a kúskami balkánskeho syra alebo smoothie.

Šípky – náš zdravý spoločník

Patria medzi top potraviny zlepšujúce našu imunitu. V sto gramoch plodu nájdeme až 426 miligramov vitamínu C. Sú teda ideálnym spoločníkom počas celej jesene, zimy, ale aj jari. Najčastejšie si šípky vychutnávame v čaji alebo ako sladký džem. Ochutnať však môžete aj Verbena cukríky Šípka s pridaným vitamínom C a výťažkom zo šípok. Ich chuť vás povzbudí a naplní energiou.

Kapusta je najlepšia kvasená

Surová červená kapusta obsahuje 57 mg vitamínu C na 100 g a je bohatá aj na flavonoidy, ktoré sú zodpovedné za jej fialovú farbu. Biela kapusta má vitamínu C o niečo menej, 36 mg. Táto hodnota sa však zvýši tesne po vykvasení. Kvasená kapusta je zároveň skvelým zdrojom živých mliečnych kultúr, ktoré taktiež podporujú imunitu. Najlepšie však urobíte, ak si ju budete fermentovať doma. Tá z obchodu je často menej kvalitná a neobsahuje toľko prospešných látok.

Exotické ovocie nabité vitamínmi

Radi v kuchyni experimentujete? Potom vám odporúčame ochutnať toto ovocie:

  • Kivi – 93 mg na 100 g
  • Ananás – 48 mg na 100 g
  • Mango – 36 mg na 100 g

Kivi, ale aj ananás sú u nás už takmer bežne dostupné. Mango bez problémov nájdete vo väčších supermarketoch, sledujte však najmä jeho zrelosť. Ak je príliš tvrdé, bude sa ťažko krájať a bude málo sladké. Fajnšmekri môžu skúsiť zohnať papáju (61 mg) či guajavu (228 mg), ktoré sú taktiež skvelým zdrojom vitamínu C.

Bobuľky plné antioxidantov

Malé chutné bobuľky sú nabité predovšetkým antioxidantmi, vrátanie vitamínu C. Pomáhajú nám tak bojovať s voľnými radikálmi vyvolávajúcimi oxidačný stres, ktorý môže spôsobiť vznik karcinómu, Parkinsonovej aj Alzheimerovej choroby. Čučoriedky, černice a maliny majú najviac antioxidantov spomedzi bežného ovocia. Na vitamín C sú najbohatšie jahody – obsahujú až 59 mg na 100 g. Pri ostatných bobuliach je množstvo nižšie, od 10 do 26 mg.

Vitamíny poruke, aj keď maškrtíte

Nemáte akurát chuť na ovocie ani zeleninu a radšej by ste si zobli nejakú sladkosť? Vitamín C môžete dopĺňať aj vďaka výberu kvalitných cukroviniek. Cukríky Verbena obsahujú až 80 mg vitamínu C na 100 gramov. Dostanete ich v piatich rôznych príchutiach a nájdete v nich skutočný obsah prírodných extraktov liečivých rastlín. Záleží len na vás, či si vyberiete levanduľové s čučoriedkou, šalviové, zázvorové, šípkové alebo eukalyptové.

OCHUTNAJTE CUKRÍKY PLNÉ VITAMÍNOV

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Krajšia postava, silnejšie zdravie aj splnené sny? Vieme, čo vám pomôže Naštartujte imunitu a objavte potraviny bohaté na vitamín C: O týchto ste netušili!

 

Späť na články