Späť na články Máte za sebou veľa letných prehreškov v stravovaní? Obnovte silu črevnej mikroflóry aj svojej imunity

Máte za sebou veľa letných prehreškov v stravovaní? Obnovte silu črevnej mikroflóry aj svojej imunity

Počas leta naše trávenie neraz dostane zabrať. Kým do dovolenky sme sa snažili jesť striedmo, na nej si už bez výčitiek doprajeme dobroty, ktoré rozvoniavajú zo všetkých strán.

Je vašou slabosťou zmrzlina, sladká sangria, alebo nedokážete odolať šťavnatému grilovanému mäsu? Niektoré kombinácie v spojení s neznámou kuchyňou a občas aj horšími hygienickými štandardmi sa môžu rýchlo stať osudnými. Ak ste si toto leto dopriali netradičné jedlo, zaťažili trávenie a možno aj pribrali zopár kíl, pokúste sa čím skôr napraviť škody.

Črevná mikroflóra má jedinečné zloženie

Črevná mikroflóra predstavuje miliardy aktívnych baktérií, ktoré každý deň spracúvajú skonzumovanú potravu. V tráviacom trakte sa tvorí už od prvých dní života. Jej zloženie je natoľko unikátne, že človek by mohol byť podľa črevnej mikroflóry identifikovateľný, podobne ako pri odtlačkoch prstov. Tento súbor mikroorganizmov však okrem prospešných baktérií obsahuje aj škodlivé, ktoré môžu za istých podmienok „prevziať nadvládu“ a zapríčiniť nemalé zdravotné problémy.

Úlohou prospešných baktérií z rodu Bifidobacterium a Lactobacillus je udržať optimálnu rovnováhu v črevách, zabrániť množeniu škodlivých mikroorganizmov a podporiť vstrebávanie dôležitých minerálov. Za ich najdôležitejšie poslanie sa považuje formovanie imunitného systému. Na povrchu sliznice čriev vytvárajú ochrannú bariéru, ktorá bráni prestupu choroboplodných mikroorganizmov cez stenu čriev do organizmu.

Ako spoznáte, že je narušená?

Ak máte črevnú mikroflóru v poriadku, zrejme nepociťujete žiadne ťažkosti. Hlavnými príznakmi, že tá vaša nie je v dobrom stave, sú predovšetkým hnačky, nadúvanie a zápchy. Ak ide o dlhodobý problém, môžu sa objaviť aj problémy s imunitou, vyššia náchylnosť na sezónne ochorenia, nervozita, podráždenie či kožné zmeny (napr. akné). V odborných kruhoch sa hovorí o tom, že 60 – 70 % imunity sídli v črevách. Ak sa totiž naruší zdravá črevná mikroflóra, patogénom nič nebráni preniknúť do organizmu. Môžu sa podieľať na zápaloch aj zhoršiť vstrebávanie dôležitých živín.

Stavte na potraviny s vysokým obsahom živých kultúr

Probiotiká alebo prebiotiká – aký je medzi nimi rozdiel? Probiotiká sú živé kultúry prospešných baktérií, ktoré vám pomôžu črevnú mikroflóru obnoviť. Prebiotiká sú zase potravou pre baktérie, ktoré dávajú chod tráviaceho traktu do poriadku. Najlepšie fungujú dohromady a spoločne tak pracujú vo váš prospech.

Na doplnenie probiotických baktérií zaraďte do jedálnička kyslomliečne produkty, najmä jogurt, zakysanku, žinčicu, kefír či bryndzu. Dobrou voľbou sú aj ďalšie fermentované potraviny, napríklad kyslá kapusta a tempeh.

Jedzte veľa vlákniny

Čím by sa tak mohli v črevách kŕmiť dobré baktérie? Denne by sme mali v strave prijať približne 25 – 35 gramov vlákniny, no realita je niekedy iba tretinová.

Najväčší osoh majú pritom z rozpustnej, teda fermentovateľnej vlákniny, ktorá sa v hrubom čreve stáva plnohodnotnou potravou pre živé baktérie. Dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny aj pre ľudí citlivých na lepok je psyllium. Vyhľadávaný je takisto inulín, ktorý okrem prebiotického účinku pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu aj krvného cukru. Nájdete ho v špargli, koreni čakanky, cesnaku, cibuli či v sušienkach Verbena.

V celozrnných obilninách, celozrnnej múke a výrobkoch z nej nájdete zastúpenú nerozpustnú, teda nefermentovateľnú vlákninu, ktorá je tiež vhodná na udržanie zdravia čriev. Tráviacim traktom prechádza bez zmeny. Pri prechode črevami do seba pohlcuje škodliviny a zároveň pomáha čistiť steny čriev od nestrávených zvyškov.

Prevezmite kontrolu nad stravovaním

Doprajte si stravu, ktorá prospieva črevnej mikroflóre a zároveň udrží vašu imunitu pri sile. Čo pre to môžete urobiť?

  • Na čas z jedálnička vypustite priemyselne spracované potraviny, rovnako aj veľké množstvo sladkých a mastných jedál. Miesto nich zamerajte svoju pozornosť na čerstvé a prirodzené potraviny, najmä ovocie, zeleninu, strukoviny a kvalitné obilniny.
  • Zlé trávenie sa môže prejavovať aj častými bolesťami hlavy, únavou. Zhorší sa kvalita pokožky, vlasov i nechtov. Tieto veci naznačujú, že vstrebávanie živín zo stravy neprebieha v narušenom prostredí čriev ideálne. Neriešte tento problém len voľnopredajnými tabletkami. Radšej sa pokúste dostať do pohody, obmedziť stres a viac času venovať príprave zdravého jedla.
  • Snažte sa vyhýbať jednostranným radikálnym diétam, pozor na alkohol a drastické detoxikačné kúry.
  • Ak sa objaví chuť na sladké, vyberajte si múdro – ovocie, jogurt s medom alebo Verbena sušienky, v ktorých je vyšší obsah vlákniny, ako aj hodnotný inulín z čakanky.
  • Starostlivo načúvajte svojmu telu. Zapisujte si každý deň, čo ste zjedli, aby ste vedeli ľahšie zistiť, z čoho ste sa cítili zle. S prehľadom tak môžete obmedziť príjem potravín, ktoré vám škodia.
  • Sledujte svoj menštruačný cyklus. Práve PMS či obdobie menštruácie môže u žien vyvolávať pocity hladu a zvláštne chute. Myslite vopred, a keď sa blížia vaše dni, zásobte chladničku zdravými dobrotami a zbavte sa tých nezdravých. Inak by sa mohlo stať, že namiesto pár lupienkov či kúska čokolády zjete naraz celé balenie.
  • Vezmite si na pomoc Verbena diár. Nájdete v ňom cenné rady a tipy, ako sa vybrať na cestu k zdravšiemu životnému štýlu. Pomôže vám tiež udržiavať prehľad o vašej hmotnosti, ale napríklad aj o spomínanom jedálničku či menštruačnom cykle.

SPOZNAJTE VŠETKY CHUTE SUŠIENOK VERBENA

 

Späť na články