Späť na články Lepší vzduch, viac energie a veselšia nálada: Obklopte sa prírodou u seba doma

Lepší vzduch, viac energie a veselšia nálada: Obklopte sa prírodou u seba doma

V dnešnej pretechnizovanej dobe priam bytostne potrebujeme cítiť spojenie so živou prírodou. Tá totiž pôsobí ako balzam na našu psychiku a dokáže nám neuveriteľne dobíjať baterky. Aj doma sa pritom môžeme cítiť ako uprostred lesa či na voňavej lúke.

Je tu jeseň a dni sú čoraz kratšie a sychravejšie. Práve v tomto období naša duša i telo doslova prahnú po niečom príjemnom a pozitívnom. Dostať prírodu do našich príbytkov pritom nie je také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Ponúkame vám pár rád a tipov, ako si ju vyčariť aj uprostred mesta.

Spravte miesto živým rastlinám

Pokryť nimi môžete parapetnú dosku, podlahu pod oknom, stôl, alebo ich jednoducho zaveste do vzduchu. Ten pocit, že ste zeleňou doslova obklopení, rozhodne stojí za to. Mimochodom, vedeli ste, že izbové rastliny sú nielen krásne na pohľad, ale zároveň čistia ovzdušie? Účinným bojovníkom proti zlému vzduchu v domácnosti je napríklad aloe vera, brečtan, svokrin jazyk, lopatkovec či zelenec chochlatý. Ak si veľa živých rastlín nemôžete dovoliť pre málo priestoru, stavte na jeden výrazný solitér. Unikátnu schopnosť čistiť vzduch od škodlivín a osviežovať ho má aj izbový ihličnan, ktorý do okolia uvoľňuje hodnotné silice, prospievajúce alergikom.

Inšpirujte sa prírodou v dizajne

Samozrejme, prírodné materiály sú najkrajšie v surovej podobe – čo tak vymeniť klasický konferenčný stolík za obľúbený a praktický peň stromu? Ak milujete palmy, no do bytu sa vám žiadna nezmestí, nezúfajte. Palmové listy či rôzne exotické rastliny sú aktuálne hitom na tapetách a zaručene do vášho príbytku vnesú závan prírody. Ideálne je, ak takúto tapetu použijete na jednu stenu, alebo len jej časť, aby ste priestor zbytočne nepresýtili. Zvoľte motív, ktorý vo vás vyvoláva príjemné predstavy. Čarovať môžete aj so vzormi na textíliách – vankúšoch, závesoch či obrusoch. Pozitívne pocity vám určite navodia kvety na obliečkach, vďaka ktorým si budete v posteli pripadať ako na rozkvitnutej lúke. Ak si na veľmi výrazné doplnky netrúfate, prírodné motívy môžete využiť napríklad na hrnčekoch či miskách.

Nahraďte kávu čajom

Príroda je úžasná a poskytuje nám mnoho druhov čajov, ktoré vieme skvelo využiť pre ich liečivé účinky. Ak aj práve nie sme chorí, dúšok voňavého čaju nám zaručene zlepší náladu. Čaje by sme vždy mali piť čerstvo pripravené a vychutnávať by sme si ich mali pomaly, tak aby sme naplno vnímali ich chuť aj vôňu. Ktoré by rozhodne v našej domácnosti nemali chýbať? Žihľavový čaj čistí krv, harmančekový upokojuje žalúdok a prináša relax, mätový znižuje plynatosť a pomáha pri trávení. Skvelý je aj zázvorový čaj, ktorý pozitívne pôsobí pri chrípke a prechladnutí a zbavuje telo toxínov. Medovkový zas pomáha pri nervozite a strese, odstraňuje migrénu a navodzuje príjemný spánok.

 

Silu prírody hľadajte aj v pochúťkach

A dokonca bez výčitiek svedomia! Ak potrebujete rýchlo zahnať hlad malou dobrotou, alebo si naopak chcete vychutnať svoju chvíľku relaxu pri niečom sladkom a voňajúcom prírodou, nemusíte hneď utekať piecť tekvicový koláč. Stačí mať poruke sušienky sušienky Verbena, ktoré sú nielen chutné, ale aj v súlade so zdravým životným štýlom. Sú bez palmového tuku, s mixom cereálií, vysokým obsahom vlákniny a prídavkom inulínu z čakanky. Ich spojenie s prírodou dokazuje aj tvar lístka. Rakytníkové sušienky s kúskami pomaranča sú obohatené o omega-3 mastné kyseliny. Práve tieto kyseliny majú pozitívny vplyv napríklad na srdce a mozog. V bazových s kúskami amerických brusníc zas nájdete vápnik, zinok, železo, mangán a horčík. Tieto minerály okrem iného pozitívne vplývajú na zdravie kostí, stav vlasov, nechtov a pokožky a odstraňujú únavu a stres. Levanduľové s kúskami čučoriedok zas obsahujú niacín, teda vitamín B3. Ten pomáha nervovému a tráviacemu systému. Spolu s cukríkmi Verbena s obsahom prírodných extraktov z liečivých bylín, tak ponúkajú oveľa viac ako len uspokojenie chuti na sladké.

Spoznajte tajomstvo vôní

Ak ste doteraz nemali príležitosť, je najvyšší čas vyskúšať aromaterapiu a jej účinky. V sychravom, chladnom a menej slnečnom období sa odporúčajú esenciálne oleje, ktoré nás prehrejú, povzbudia, dodajú nám energiu a pohladia naše srdce. Siahnuť môžete napríklad po vôni škorice (zaháňa strach a oživuje našu zdravú sexuálnu energiu), klinčeka (silný antioxidant, ktorý pomáha pri nervovom a svalovom vypätí a celkovej vyčerpanosti), eukalyptu (jedinečný v období chrípok a respiračných ochorení), levandule (podporuje obranyschopnosť, likviduje baktérie, upokojuje), ruže (pôsobí antidepresívne, posilňuje nervovú sústavu, zmierňuje bolesť hlavy) alebo grepu, limetky či citróna (prinášajú radosť zo života a pozitívnu energiu).

OBJAVTE VERBENA SUŠIENKY S CHUŤOU PRÍRODY

Späť na články