Späť na články Kašeľ dokáže poriadne potrápiť: Poraďte si s ním vďaka našim overeným radám

Kašeľ dokáže poriadne potrápiť: Poraďte si s ním vďaka našim overeným radám

Sychravé a studené počasie zväčša predstavuje aj zvýšené riziko chorôb. Medzi najčastejšie zdravotné problémy, ktoré nás v zime potrápia, patrí práve kašeľ. Zistite, ako si s ním poradiť, a využite aj rady starých materí, ktoré fungujú už desaťročia.

Pri liečbe treba v prvom rade rozlíšiť, či ide o suchý dráždivý kašeľ, alebo vlhký, počas ktorého vykašliavame zatekajúce hlieny. Tomu treba prispôsobiť aj liečbu. Suchý kašeľ je vhodné tlmiť, aby nás zbytočne nevyčerpával a v noci nám nebránil v spánku. Na tento účel nám slúžia antitusiká z lekárne. Keď sa však objaví vlhký kašeľ, s ich užívaním by sme mali prestať. Hlieny sa totiž potrebujú dostať z nášho tela von, a preto je vhodné vykašliavanie podporiť. Okrem liekov z lekárne však môžete nasadiť aj silné domáce zbrane.

Spravte si obklad

Mastný obklad na hruď si pri kašli na noc robili už naše staré mamy. Ako na to? Vezmite kus staršej mäkkej látky – dobre poslúži napríklad obdĺžnik vystrihnutý z vyradeného trička –, poskladajte ho na veľkosť svojho hrudníka a natrite masťou, v prípade núdze poslúži aj olej. Masť nahrejte – môžete ju chvíľu fénovať horúcim vzduchom, alebo využiť panvicu. Keď je obklad teplý, priložte ho na hruď a naň dajte staršiu zloženú plienku či uterák na udržiavanie tepla. Oblečte si užšie tričko či pyžamo, ktoré obklad udrží na správnom mieste.

Verte sile byliniek

Pri kašli si pripravte čaj z materinej dúšky, skorocelu, lipy, tymianu či anízu. Na tlmenie úporného kašľa je vhodná baza. Okrem čaju s jej obsahom si môžete dopriať aj bazové cukríky Verbena s prírodnými extraktmi. Nielen že si vďaka nim zaspomínate na detstvo a sirup, ktorý vám pripravovala mama či stará mama, ale zároveň nimi zvlhčíte hrdlo. Vyskúšať môžete aj cukríky s obsahom výťažkov z levandule. Tá sa tiež využíva pri ochoreniach dýchacích ciest.

Pripravte si mlieko s medom

Dráždivý kašeľ pomôže upokojiť aj ďalšia rada overená rokmi. Do horúceho mlieka pridajte lyžičku medu a nechajte roztopiť. Nápoj pite pomaly, nikam sa neponáhľajte.

Stavte na cibuľový čaj

Táto predstava možno neznie veľmi lákavo, ale s dostatkom citróna a medu ho určite zvládnete vypiť. Príprava je jednoduchá. Väčšiu cibuľu nešúpte, len odrežte vrch a spodok a potom ju prekrojte na niekoľko kúskov, zalejte asi pol litrom horúcej vody, prikryte a nechajte lúhovať 15 minút. Potom preceďte a pridajte citrón a med.

Zvlhčujte vzduch

Dýchacím cestám prospeje, ak im doprajete vlhký vzduch. Ak nemáte doma zvlhčovač, preveste na horúci radiátor mokrý uterák, prípadne si dajte k posteli lavór s vodou. Pridať môžete aj pár kvapiek eukalyptového či borovicového éterického oleja. Vhodné je aj naparovanie – stačí aj nad hrncom horúcej čistej vody. Pridať môžete aj bylinky, napríklad harmanček. Ak vás však trápia alergie, s bylinkami radšej opatrne.

Doprajte si pokoj

Žiadne rady vám nepomôžu, ak budete počas dňa fungovať, ako keby vám nič nebolo. Oddych je pre telo najmä v čase oslabenia veľmi dôležitý. Zostaňte doma a vyhýbajte sa námahe. Nezabudnite pravidelne vetrať a piť veľa tekutín, a čoskoro budete opäť fit.

SPOZNAJTE SILU BYLINIEK V CUKRÍKOCH VERBENA

Späť na články