Späť na články Chytajú vás driemoty, ale musíte pracovať? Vyskúšajte niektorý z našich tipov

Chytajú vás driemoty, ale musíte pracovať? Vyskúšajte niektorý z našich tipov

Pol kráľovstva za desať minút spánku či potreba vypiť liter kávy na ex. Podobné myšlienky nám často napadajú, keď sa naša energia blíži k nule. Ak sa tak deje len chvíľkovo v priebehu dňa či po náročnejšej noci, nejde o nič nezvyčajné. Únava nás môže prepadnúť hocikedy, no najčastejšie sa hlási o slovo medzi jednou a treťou hodinou poobede.

Ak vaša pozornosť aj očné viečka začnú nezadržateľne klesať a jediné, na čo myslíte, je obliecť si pyžamo a zatiahnuť závesy, vyskúšajte niektorý z našich tipov. Sú jednoduché, rýchle a vrátia vás do formy za pár minút.

Napite sa

Veľmi častým dôvodom, prečo sa cítime unavení, je, že zabúdame piť. Už mierna dehydratácia spôsobuje ospalosť. Čím menej vody je v našom tele, tým menej kyslíka cirkuluje v krvi a o to viac sa cítime bez energie. Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako sa prebrať, je dať si pohár čistej vody. Snažte sa púšťať kohútik pravidelne a najlepšie je, ak sa po vodu prejdete do vedľajšej miestnosti. Chôdza vám takisto pomôže naštartovať sa. Ak piť zabúdate, prichystajte si fľašu s vodou k pracovnému stolu, na kuchynskú linku, skrátka na miesta, pri ktorých sa zdržujete najčastejšie.

Rozhýbte sa

Cvičenie pomáha zvyšovať krvný obeh, uvoľňuje svalové napätie, ktoré vás môže fyzicky unaviť a spôsobuje, že váš mozog uvoľňuje endorfíny a vy sa cítite lepšie. Priaznivý vplyv pohybu na náš výkon a únavu potvrdzuje aj štúdia na kanadských študentoch. Tá skupina, ktorá si pred testovaním dala desať minút na rotopede, odpovedala na úlohy rýchlejšie ako skupina, ktorá počas tohto času len sedela a čítala si časopis.  Vyskúšajte aj vy niektorý z našich tipov na pár minút, kedykoľvek budete potrebovať energiu:

  • pochodujte na mieste v rýchlom tempe;
  • zaskáčte si cez imaginárne švihadlo;
  • vybehnite po schodoch;
  • spravte si zopár výpadov a drepov.

Zahryznite sa

To, ako sa cítime, ovplyvňuje aj to, čo zjeme. Ak si potrebujete dobiť baterky, nesiahajte po jedlách obsahujúcich jednoduché cukry. Predstavujú zdroj energie, ktorá rýchlo príde aj rýchlo odíde, a o chvíľu sa budete cítiť ešte unavenejšie. Majte radšej poruke oriešky, celozrnné krekry alebo malý snack bohatý na výživné látky, ako sú aj sušienky Verbena. Obsahujú kombináciu byliniek, ovocia, cereálií a vlákniny. Levanduľové s kúskami čučoriedok majú v sebe vitamín B3 (niacín), ktorý veľmi dobre pomáha proti únave a stresu. Bazové s kúskami amerických brusníc obsahujú železo, ktoré je dôležité pri prenose kyslíka v tele, a spolu s horčíkom pomáhajú pri znižovaní vyčerpania a únavy. Bazové sušienky vášmu telu dodajú aj vápnik, zinok a mangán. Rakytníkové sušienky Verbena s kúskami pomaranča a s chia semienkami zasa využijete, keď sa potrebujete intenzívne sústrediť – súčasťou ich zloženia sú totiž Omega 3 mastné kyseliny, ktoré prospievajú koncentrácii.

Privoňajte si

Vône vám pomôžu nielen spomaliť a upokojiť sa, ale dokážu vás aj naštartovať. Citrónová aróma sa považuje za stimulujúcu, prispieva k zvýšeniu koncentrácie a pozornosti. Niektorí ľudia pripisujú podobný účinok limetke, pomaranču, ale aj mätovým lístkom. Tieto vône vedia taktiež osviežiť myseľ. Buď si privoňajte k čerstvému rozrezanému plodu či rozdrvenej rastlinke, alebo použite olej.

Započúvajte sa

Zabudnúť na únavu vám pomôže aj hudba. Doma je to jednoduché. Pustite si svoju obľúbenú skladbu naplno a pokojne si zaspievajte z plných pľúc aj so svojím interpretom. V práci si budete musieť dopomôcť slúchadlami. Nič to nemení na fakte, že tá správna hudba vám dodá energiu. Suzanne Hanser z odboru muzikoterapie na hudobnej škole Berklee v Bostone odporúča vybrať si takú pieseň, ktorá sa začína pomalšími tónmi a postupne sa tempo zvyšuje. Ak k tomu pridáte aj klepkanie si nohami, oživíte zároveň i krvný obeh.

Nadýchnite sa

Sedieť v miestnosti s vysokým obsahom CO₂ spôsobuje únavu. Ak cítite, že vaša schopnosť sústrediť sa odchádza kamsi do zabudnutia, vytiahnite žalúzie, otvorte okno a vpustite do miestnosti čerstvý vzduch. Môžete to spojiť aj s malou masážou. Tá stimuluje nervové zakončenia, ktoré zvyšujú prietok krvi a jej cirkuláciu. Končekmi prstov jemne krúžte po hlave a spánkoch alebo trite svoj ušný lalôčik medzi palcom a ukazovákom počas jednej minúty.

POSILNITE SA SUŠIENKAMI VERBENA

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Krajšia postava, silnejšie zdravie aj splnené sny? Vieme, čo vám pomôže Naštartujte imunitu a objavte potraviny bohaté na vitamín C: O týchto ste netušili!

 

Späť na články