Späť na články 5 vecí, ktoré nám zdvihnú náladu: Nájdenie zabudnutých peňazí vo vrecku je top, aké sú ostatné?

5 vecí, ktoré nám zdvihnú náladu: Nájdenie zabudnutých peňazí vo vrecku je top, aké sú ostatné?

Ak by sme to mali porátať, je veľa vecí, ktoré nám vedia spraviť deň. Pre niekoho to môže byť povýšenie v práci, inému stačí, keď mu popri robote zahrajú obľúbenú pieseň z rádia. Americká USHBC. Teda (Highbush Blueberry Council) v prieskume zisťovala, čo nám dokáže zlepšiť náladu. Vybrali sme pre vás niekoľko zaujímavých tipov, inšpirujte sa nimi aj vy!

 

Zabudnuté poklady vyčaria úsmev na tvári

Na prvom mieste sa ocitlo nájdenie zabudnutých peňazí vo vrecku, ktoré okamžite zdvihne náladu až 58 percentám respondentov. Aj keď šťastie si človek za peniaze nekúpi, takéto prekvapenie určite vyvolá radosť.

Náš tip: Peniaze, ktoré sme takto objavili, ľahšie minieme pre naše potešenie – či už na lístky do kina, alebo na dobré jedlo s priateľmi. Tak sa nám zlepší nálada rovno dvojnásobne.

Spánok nado všetko

Spánok miluje asi každý. Preto nie je prekvapením, že druhé miesto nakopávača dobrej nálady s 55 percentami obsadila možnosť spať, dokedy sa človeku zachce, bez toho, aby ho zobudil budík. V prieskume pritom ako najideálnejší čas dobrovoľného vstávania respondenti uvádzali 8.15 ráno.

Náš tip: Cez týždeň to nie je síce veľmi reálne, ale cez víkend môžete dospať zameškané hodiny a vykročiť do nového dňa s dobrou náladou. Niekedy sa oplatí odložiť upratovanie, nákupy či ďalšie povinnosti a jednoducho si dlhšie pospať.

Posteľ a dážď, ideálny pár

Aj keď by sa mohlo zdať, že slnečné počasie a dobrá nálada idú ruka v ruke, umiestnilo sa až na šiestom mieste. Trojicu vecí, ktoré nám zlepšia náladu, uzatvorilo ležanie v posteli a počúvanie padajúceho dažďa. Romantika, však? Hoci zatiahnutá obloha môže na niekoho pôsobiť príliš smutne a melancholicky, zvuk dažďa pôsobí upokojujúco a pomáha nám uvoľniť stres.

Náš tip: V súčasnosti nájdete na internete kopu aplikácií na stiahnutie, ktoré vám šum dažďa simulujú. Nič sa síce nevyrovná skutočnému zvuku dopadajúcich kvapiek, ale je to lepšie ako nič.

Zdravšou stravou k väčšej spokojnosti

Naše pocity môže ovplyvniť aj to, čo jeme. Potvrdili to aj výsledky spomínaného výskumu, v ktorom až 28 percent ľudí uviedlo, že náladu im zlepší aj zdravá strava, pretože sa vďaka nej cítia lepšie. Živiny, ktoré konzumujeme, ovplyvňujú rovnako naše duševné ako aj fyzické zdravie. Niekedy z pohodlnosti siahneme po niečom, čo nás možno na chvíľu zasýti, ale zbytočné prázdne kalórie nám skôr na nálade uberú, ako pridajú. Pritom to môže byť veľmi jednoduché.

Náš tip: V zásuvke v práci, v kabelke či v aute sa oplatí mať poruke kvalitný snack s nutrične vyváženým zložením, ako sú aj sušienky Verbena. Môžete si pochutnať na sviežich rakytníkových s kúskami pomaranča, upokojujúcich levanduľových s kúskami čučoriedok či zaujímavých bazových s kúskami amerických brusníc.

Sila objatia a dotykov

Partner alebo domáci maznáčikovia môžu takisto prispieť k našej dobrej nálade. V prieskume boli pomerne často uvádzaní ako tí, ktorí nám ju dokážu zlepšiť. Držanie sa za ruky, pritúlenie sa či pohladenie, to všetko sú veci, ktoré majú pozitívny vplyv na to, ako sa cítime. Dotyky a objatia uvoľňujú hormón lásky oxytocín. Ten nás dokáže upokojiť, znížiť nám tlak a taktiež znížiť stresový hormón kortizol. Do tretice spúšťajú hormón potešenia dopamín. Objatie dokonca dokáže zvýšiť našu imunitu, čo sa nám najmä v chladnejšom období viac než hodí.

Náš tip: Niekedy v zhone bežných dní na dotyky trochu pozabudneme. Nehanbite sa a pokojne zaveďte rituály – či už bozk a objatie každý večer na dobrú noc od detí, alebo naopak vždy na privítanie od partnera.

Čo ešte zaberá?

Nech už nám náladu dokáže zlepšiť čokoľvek, je dobré vedieť, čo to je, a nezabúdať si to dopriať či z času na čas pripomenúť. Niekedy pritom stačí úplná maličkosť. Usmejte sa na seba ráno do zrkadla a povedzte si, že dnes bude skvelý deň. Úsmevom odpovedzte aj na susedov zamračený výraz vo výťahu, a tak zlepšíte deň rovno aj jemu, pretože dobrá nálada je nákazlivá. Kúpte si malú drobnosť – knižku či nový lak na nechty, alebo si pozrite vtipné video na internete. Náladu vám zdvihne aj pohyb alebo farebný kúsok oblečenia, ktorý rozžiari vašu krásu.

ZLEPŠITE SI NÁLADU SO SUŠIENKAMI VERBENA

Späť na články